28.3.06

Η ψηφιακη αρχαια Ελλαδα

Η Καθημερινη δημοσιευει σημερα μια ομαδα αρθρων για τις ψηφιακες βιβλιοθηκες – την αρχη θα την δειτε εδω - στην οποια διαπιστωνεται η σημαντικη καθυστερηση της χωρας μας (και ) στον τομεα αυτο. Η Ευρωπη σαν συνολο απο την αλλη φαινεται να αρχιζει καθυστερημενα αλλα με καποια αποφασιστικοτητα προς την κατευθυνση αυτη .

Το ελπιδοφο μηνυμα ειναι οτι καποιοι περιφερειακοι οργανισμοι και βιβλιοθηκες κανουν αξιολογες προσπαθειες και παρουσιαζουν ηδη σημαντικο εργο. Λεω ελπιδοφορο γιατι πιστευω οτι πολλες φορες για να γινει κατι σε αυτον τον τοπο , θα πρεπει να κινηθουμε ανεξαρτητα απο τo κεντρικο κρατος, τις αδυναμιες του οποιου ολοι γνωριζουμε.

Εκει ομως που χρειαζονται σιγουρα ενεργειες του κρατους ή τουλαχιστον καποιων κεντρικων πανεπιστημιων ειναι στην ψηφιοποιηση των αρχαιων Ελληνικων κειμενων. Θεωρω απαραδεκτο να μην εχει η χωρα μας να παρουσιασει στον Διαδικτυο κατι αντιστοιχο του Perseus Project. Ενας τετοιος δικτυακος τοπος, περα απο την προφανη χρησιμοτητα για οποιον μελετα τον αρχαιο Ελληνικο κοσμο, θα αποτελουσε και ενα σοβαρο μεσο προβολης.

2 Comments:

Blogger Valm said...

Η ελληνική ιντερνετική πραγματικότητα είναι ένα δράμα. Το κακό είναι ότι δύσκολα θα επενδύσει (χρόνο, χρήμα κλπ) κάποιος στο νετ γιατί η αγορά και η εξοικείωση του κοινού είναι για κλάματα.
Από το κράτος μην περιμένεις...

9/4/06 15:11  
Blogger άσκεπος said...

Και πώς να επενδύσει όταν είναι τόσο ακριβά τα τιμολόγια και τόσο χαμηλής ποιότητας οι γραμμές. Άμα αρθούν αυτές οι δυσκολίες, σαφώς και θα υπάρξει αύξηση του ενδιαφέροντος για ό,τι σχετικό με το δίκτυο.

Συγχαρητήρια για το μπλογκ. Καλή συνέχεια!

3/5/06 23:24  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home